Ugebrev 21: Få en dygtig kollega i 5 trin

Print Friendly

god_kollegaVi vil gerne have dygtige kollegaer. De giver os arbejdsglæde og gør os stolte over den arbejdsopgave, vi løser i fællesskab. Ugens stemme er kollega-stemmen, for her får du nemlig 5 enkle trin, der gør din kollega dygtigere. Og den vigtigste ingrediens er dig selv!
Kollegial supervision er hverken hokus pokus eller indviklede management systemer. Det er enkle måder at tale sammen på, som gør os til dygtige kollegaer for hinanden.

 

I den forløbne uge blev jeg vidne til en kollegial samtale. Det var helt tilfældigt, for bag mig i bussen sad to kvinder, som var meget optaget af en samtale om deres arbejde. Turen var lang, så om jeg ønskede det eller ej, fik jeg lidt indblik i deres arbejdssituation. Den ene kvinde var frustreret over en oplevelse fra arbejdet og utilfreds med en 3. kollegas indsats i den forbindelse. Hvor ærgerligt, tænkte jeg, for et vigtigt kollegaskab at være henvist til trykafledning på et bussæde, når der er så meget andet, man kan gøre.

Så her får du nu én af de helt enkle måder, hvorpå du selv kan gøre din kollega dygtig. Samtidig medvirker du til at skabe en arbejdskultur, hvor problemer blot er én af de opgaver, I er sammen om at løse. Der er 5 trin. Brug dem samlet, når I har god tid til at tale med hinanden, eller brug dem enkeltvis ved at have opmærksomhed på dem hver især i det daglige arbejde.

 1. Lyt til din kollegas fortællinger fra arbejdet
 2. Læg mærke til de intentioner, der ligger bag din kollegas handlinger
 3. Vær nysgerrig på de værdier, der guider din kollega i arbejdet
 4. Del de erfaringer, du selv har, og som disse ting har mindet dig om
 5. Fortæl din kollega, hvordan hun/han inspirerer dig

 


1. Lyt til din kollegas fortællinger fra arbejdet
Når din kollega har mulighed for at dele sine oplevelser med dig, føler hun/han sig respekteret og værdig som kollega, og hun/han føler sig som en del af et arbejdsfællesskab. Dette er første trin til at blive en dygtig kollega.
Hvad du lytter efter har også betydning:

Læg mærke til de intentioner, der ligger bag din kollegas handlinger
Uanset hvordan konkrete situationer udvikler sig, er der altid intentioner bag din kollegas handlinger. Når du lægger mærke til dem og spørger ind til dem, hjælper du din kollega med at holde fast i, at noget har været vigtigt at gøre i den givne situation. Og intentionerne kommer ikke ud af ingenting:

Vær nysgerrig på de værdier, der guider din kollega i arbejdet
Din kollegas intentioner i arbejdet er guidet af værdier; af en fornemmelse af hvad der er vigtigt i forhold til noget andet. Når du sammen med din kollega er nysgerrig på at undersøge de værdier, der guider, hjælper du hende/ham med at fastholde det meningsgivende i arbejdet. Og det meningsgivende er noget, vi kan dele:

Del de erfaringer, du selv har, og som disse ting har mindet dig om
Der vil altid være noget i din kollegas oplevelser, som vækker genklang i dine egne erfaringer. Nogle gange vil det springe dig i øjnene, andre gange skal du måske lede lidt. Når du deler noget fra din egen erfaringsverden med din kollega, skaber du et erfarings-fællesskab med hende/ham. I bliver to, der har oplevet noget beslægtet, to der har tænkt tanker i samme retning, eller to der har mærket, hvordan noget særligt bliver vigtigt.
Det styrker din kollegas fornemmelse af sig selv som en kvalificeret professionel, og du kan styrke det endnu mere:

Fortæl din kollega, hvordan hun/han inspirerer dig
Din kollegas tanker om sit arbejde og de intentioner og værdier, der knytter sig til det, har også sat noget i gang hos dig. Gennem hende/ham er du blevet mindet om noget, som måske er vigtigt for dig, eller som har givet dig lyst til at gøre noget bestemt. Måske fik du nye ideer til at tackle en særlig arbejdssituation?
Fortæl det! Giv tilbage, hvordan din kollega har vækket, næret eller inspireret noget i dig. Det er den største gave, du kan give, og den fungerer som en intensiv vitamin-indsprøjtning for din kollega.

PS. Som bonuseffekt kan du næsten ikke undgå selv at blive en ret dygtig kollega 🙂

___________________

Disse 5 trin er blot én af mange måder, du kan styrke din kollegas faglighed på. Det er her en bevidnende kollegial støtte, hvor du bliver til din kollegas vidne, som bekræfter/styrker det, som er vigtigt for hende/ham i arbejdet.

Kollegial supervision handler om at styrke fagligheden og gøre hinanden dygtige. Når vi taler sammen om dét, vi gør, og hvorfor vi gør det, udvikler vi en rigere professionel identitet sammen.
Samtaler som denne styrker både den enkelte medarbejder og jeres kollegiale fællesskab. Derved løftes også kvaliteten af den opgave, I er sammen om at løse, og det virker igen opmuntrende og motiverende tilbage på den enkelte medarbejder. Når I sætter den kollegiale udveksling på dagordenen, skaber I en vital opadgående spiral af trivsel, arbejdsglæde og kvalificeret opgaveløsning.

Til efteråret underviser jeg i kollegial supervision hos Frie skolers Lærerforening. Lad dig inspirere her af, hvordan de vælger at sætte den kollegiale samtale på dagsordenen:  Kollegial supervision – styrker dit faglige fodfæste

Comments
 1. Maja Hofstetter | Svar
  • Tina Lauritsen | Svar
 2. Mogens | Svar
  • Tina Lauritsen | Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *