Torsdagssalon: Terapi gennem 40 år

Print Friendly

Torsdagssalon Eva IIHvad er god terapi? Hvordan bliver den virkningsfuld?
Hvad er egentlig det væsentlige, hvis vi skræller helt ind til benet, hvor det ene menneske hjælper det andet med at genvinde fodfæste i sit liv?
Det er nogle af de spørgsmål, en meget erfaren praktiker kan hjælpe med at sætte i bevægelse.
Torsdagssalon d. 8. april kl 15 med psykolog Eva Søndergaard.

 

 

I Torsdagssalon taler jeg med forskellige mennesker om det, de er optaget af og om den litteratur, der har inspireret dem og formet deres personlige og faglige ståsted. På torsdag taler jeg med psykolog Eva Søndergaard. Eva blev færdiguddannet som psykolog i 1980 og har praktiseret som terapeut, supervisor og underviser lige siden. Hun har altså fulgt udviklingen indenfor sit fag gennem nu 40 år og arbejdet med at forvalte sin viden og erfaring frem og tilbage mellem teori og praksis.

Der er en faglig vægt i Evas rygsæk, som jeg glæder mig rigtig meget til at høre mere om og få indblik i. Selv har jeg bevæget mig på tværs af forskellige fagligheder gennem mit arbejdsliv og praktiserer nu på 8. år som terapeut. Jeg begynder at få en fornemmelse af fast grund under fødderne i det felt, men sammenlignet med Eva er jeg jo fuldstændig grøn.
Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det på én måde også er specialisten og generalisten, der sidder sammen og deler nysgerrighed, viden og undren, når Eva og jeg mødes på torsdag. Specialisten opbygger en vældig styrke og dybde indenfor sit perspektiv, generalisten trækker tråde på tværs af forskellige perspektiver. Sådan lidt skarpt og simpelt sat op. Begge dele kan noget, det er bare så forskelligt, hvad det kan. Så det giver rigtig god mening at udveksle.

Eva er optaget af, hvad god terapi består af, og hvad der gør den virkningsfuld. Hun er optaget af, hvordan de terapeutiske metoder har udviklet sig gennem årene, og hvordan de omsættes i praksis. Gennem sit arbejdsliv har hun kunnet følge både arven fra psykoanalysen, den psykodynamiske bølge, kognitiv terapi, systemisk og siden narrativ tilgang … – og naturligvis en række forskellige metodiske greb, som bevæger sig indenfor – eller på tværs af – disse terapeutiske retninger. En rygsæk med 40 års praksis er jo helt vildt, og jeg er som udgangspunkt fuld af for- og beundring overfor det omfattende blik, det giver.
Jeg glæder mig til at invitere Eva til at “springe lidt rundt” sammen med mig mellem konkret praksis og den teori, der ligger bagved. Og også til den filosofi, som ligger bag teorierne. For som i alt andet relationelt arbejde handler terapi også om menneskesyn og livsholdning. De relationsformer og metoder, vi tager i anvendelse, er en afspejling af det. Det er værd aldrig at glemme, når vi har med mennesker at gøre.

Evas speciale IIIEva og jeg har et særligt fagligt tema til fælles, nemlig spørgsmålet om magt. Sidste år puslede jeg rundt med aktuelle studier omkring fænomenet magt, og jeg fortalte om det i vores faglige forum Narrativt Forum E45. “Jeg skrev faktisk speciale om magt”, kunne Eva så fortælle, og det satte jo tingene i et spændende tidsperspektiv, at hun allerede i 1980 havde knoklet med at forstå magtforhold og magtstrukturer i forhold til sit faglige felt. Det blev ansatsen til at tale videre og altså nu indenfor rammerne af Torsdagssalonen.
“Magt og afmagt” er titlen på Evas speciale, som handler om sammenhængene mellem sundhed, sygdom og behandling specielt i forhold til kvinder. (Og med værket “I drivhuset” af Susanne Ussing (Ordrupgaardsamlingen) som forsideillustration). Jeg er selv meget optaget af dette begrebspar magt/afmagt og deres tætte samspil i praksis, og jeg er sikker på, at Eva har nogle spændende betragtninger omkring det, som kan inspirere både deltagerne og mig. Så mon ikke vi vier en lille stund til at dykke lidt ned i det tema og udveksle nogle tanker omkring det.

Torsdagssalon er også en bogsnak. Vi skal tale om litteratur, og jeg ved bl.a., at Eva læser meget skønlitteratur og føler sig meget inspireret af det. Jeg glæder mig til at høre om den betydning, det har for hende, og hvordan det evt. spiller ind i forhold til hendes professionelle virke. Og så er jeg naturligvis spændt på, hvilke konkrete værker hun bringer med – og de fortællinger, hun knytter til dem. Selv går jeg i tænkeboks. Hvilke værker har egentlig allermest formet mit eget menneskesyn og min livsholdning?

Vær med, når vi livestreamer torsdag kl. 15 på IG @tina_lauritsen_forlag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *