Torsdagssalon: Ind i sangskrivningen

Print Friendly

 

 

Torsdagssalon Nanna VVi skal helt ind i sangskrivningen. Der, hvor toner, ord, stemninger og klange mødes og bliver til et udtryk. Til et musikalsk værk.

Skabelsesprocesser er som et under hver gang. Kom med ind i værkstedet og bliv klogere sammen med os på alt det, der foregår der.
Det er Torsdagssalon med sanger og sangskriver Nanna Bech.

 

 

D. 7. oktober skal jeg tale med sanger og sangskriver Nanna Bech (nannabechmusic) i Torsdagssalonen. Vi dykker “ind i sangskrivningen” og taler om Nannas arbejde med at udvikle nye sange. I 2018 debuterede hun med albummet “I Could Kill You in a Thousand Ways”; et album som stadig slår benene væk under mig, når jeg hører det i dag. I min oplevelse er hendes musik på en sær måde både enkel og kompliceret: Enkel i instrumentering og udtryk; kompleks i teksternes både urovækkende og følelsesfulde univers og ikke mindst i sangstemmen, der holder det hele sammen.

Jeg glæder mig til at høre hende fortælle om den kreative proces med at skabe nye sange. Sangskrivning er også en slags litteratur. Det musiske udtryk er da selve “teksten”, som er vævet sammen af instrumenters toner, tekstens ord og stemmens klange. Tilsammen skaber de forskellige elementer den særlige fortolkning af et stof, som jo både kan være en særlig følelse eller fornemmelse, konkrete oplevelser eller noget helt andet. Som når vi læser en roman eller et digt og gennem ordvalget og skrivestilen “hører” teksten inden i os selv. Ja, nærmest som musik skaber den læste tekst også et rum indeni, hvor vi for en tid kan være sammen med bestemte fortællinger og stemninger.

Om inspirationskilder

At sætte musik til en tekst er en velkendt metode, men så enkelt er det nok ofte ikke, og jeg tror heller ikke, at det er hvad Nanna forstår ved sangskrivning. Jeg er nysgerrig på, hvordan de forskellige elementer spiller sammen i Nannas arbejde: Hvordan mødes de? Hvad kommer først? (hvis noget overhovedet er først, måske er det hele i spil med hinanden samtidigt?) Og hvor kommer inspirationen fra?
Inspiration er det her lidt flyvske begreb, som blot fortæller om, at noget gør eller har gjort indtryk på os, får betydning for os eller vækker vores engagement på en eller anden måde. Vi bliver optaget af noget, får lyst til at udforske det nærmere. Der er også de bagvedliggende inspirationskilder, som vi har med i rygsækken og ikke tænker så meget over. Mennesker vi har haft omkring os har for eksempel inspireret os gennem de ting, de gjorde, eller den måde, de bare var på. Eller vi gik måske i teatret med vores forældre, dansede til popmusik i stuen med lillesøster, hujede til fodboldkampe med den bedste ven. Eller oplevede en særlig intens stemning, når far læste godnathistorier. Livet er fyldt med inspirationskilder, og nogle af dem sætter aftryk. Jeg tænker lige nu på, hvordan jeg som barn altid sad intenst opslugt, når Ib Spang Olsen fortalte historier i børneTV med sin bløde og nærværende stemme, alt imens historien blev til som tegnede streger samtidigt med, at han fortalte. Det var forunderligt. Ja, hvem ved, måske blev min skabertrang og fortællelyst faktisk grundlagt der?

Jeg glæder mig til også at tale med Nanna om hendes inspirationskilder. Om fortællinger, bøger, musik og andet, der har vakt noget i hende og måske været med til at bane vejen for hendes musikalske levevej.

Du kan være med, når vi livestreamer fra IG @tina_lauritsen_forlag på torsdag kl. 15. Du kan også se/lytte til samtalen efterfølgende på IG TV eller på min YouTube kanal.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *