Kære Camille. Julebrev til min datter.

Print Friendly

kurio_konvolut_vistentysker1Bevidning er for mig noget af det allervigtigste i den narrative praksis. Måske fordi det mest af alt er en begrebsliggørelse og en fagliggørelse af en dimension i livet, som altid har været betydningsfuld for mig. Og jeg har praktiseret det på forskellige måder siden jeg var ung: Breve til levende, afdøde eller ufødte, ritualer til markering af overgange og forandringer i livet, skriftlige manifester, taler, samtaler….
Forskellen er at jeg nu ikke kun er lidt sær, men også kan indskrive min drift og trang i en faglig tradition og bestræbelse, som for mig er essentiel og livsbekræftende.
Som nævnt i sidste indlæg kan bevidning komme til udtryk på alle tænkelige måder; brevskrivning er bestemt en af disse gode måder. Her har jeg valgt at dele et eksempel på et helt ‘klassisk’ bevidningsbrev; et julebrev som jeg skrev til min datter sidste år. Det indeholder: 1) noget jeg lægger særligt mærke til, 2) billeder jeg får fra dette om hendes bestræbelser, 3) hvor det bringer mig hen i mit eget liv, 4) hvad jeg gennem dette bliver inspireret til.
Mange tak til Camille, fordi jeg fik lov at bringe det her!

Julen 2014
Kære Camille

Tak for endnu et år, hvor jeg har haft glæden af at være din mor! Og en stor glæde er det; noget som jeg ofte tænker på og lige er ‘lidt sammen med’.

Når jeg tænker på dig gennem året, er det et meget lyst billede: Indtagelsen af den nye lejlighed, dit tiltagende fodfæste i dit arbejdsliv, kærligheden, ‘tæmningen’ af din collitis-følgesvend og naturligvis – som kronen på værket – det lille barn, som I nu venter, og som du bærer med dig overalt.

I år har jeg særligt lagt mærke til dit tiltagende og oprigtige ønske om at arbejde med de ting, som skaber udfordringer og forhindringer for dig. Det er nok en bestræbelse du altid har haft, men det er som om noget nyt åbner sig, hvor du i højere grad arbejder med og sammen med tingene. Og jeg har lagt mærke til, hvordan din graviditet bidrager til dette med en ny mildhed – eller sådan opleves det i hvert fald for mig!

Året har givet mig en oplevelse af at personlig integritet, det at være en sammenhængende person, er noget meget vigtigt for dig. At være ansvarlig for både indre og ydre processer; helt vejen rundt! Og året har vist mig, hvordan du formår at leve og handle ud fra de ting, ikke bare at tale om dem. Din måde at tage vare på dine relationer: Mormor, Nanna Rose, mig selv, Julien, dine venner, giver mig dette billede af en lysbærer. Du bærer livsfaklen højt, og du bærer den både for dine omgivelser og for dig selv.

Det får mig til at tænke på den tid i mit liv, hvor det at holde livsfaklen højt var allervigtigst. Dengang efter branden hvor vi måtte holde sammen på hinanden og ikke miste livsmodet. Og jeg bliver mindet om, hvor betydningsfuldt det var for os, at jeg altid forsøgte at holde faklen højt. Så når jeg tænker på dig og på disse ting, bliver jeg inspireret til at gøre mere af det i det nye år, der kommer: Lyse op hvor der er brug for det, bevare integriteten i alle situationer og i det hele taget huske på, hvor betydningsfuldt, det vi gør, er for andre.

Tak for den inspiration som året med dig har givet mig. Jeg glæder mig rigtig meget til det nye år og til alle de nye spændende ting, vi skal opleve der!

Kærlige julehilsner fra din mor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *